Sunday, June 26, 2016

Boek review: Komt een vrouw bij de [email protected], van Maria Genova (Dutch)


Een poosje geleden zag ik wat tweets over het boek "Komt een vrouw bij de [email protected]" van een ene @genova2 voorbijkomen. Hoewel ik dacht dat het boek in de categorie fictie viel besloot ik Maria Genova (de schrijfster van het boek en de persoon achter de hiervoor genoemde Twitter-handle) te gaan volgen. Toen ik enkele maanden later op de conferentie van (ISC)² SecureNetherlands 2016 aanwezig was zag ik in de agenda dat Maria kwam spreken over haar boek. Na een boeiende talk kwam ik met haar via Twitter in contact en kocht ik via haar een persoonlijk signeerde boek! Oh trouwens, het boek is helaas allesbehalve fictie...

Komt een vrouw bij de [email protected] gaat over identiteitsfraude. Ze beschrijft waargebeurde cases ten aanzien van het misbruiken van gegevens door anderen om zich voor te doen als jou. Meestal met nadelige financiële gevolgen voor de originele identiteit (lees: jij). Situaties zoals fraude met betrekking tot het inschrijvingen op je woonadres, mobiele telefoonabonnementen, bestellingen bij online winkels, misbruik van bankgegevens en ga zo maar door, komen allemaal aan bod. Ook gaat ze in op overheidsinstanties en hoe slordig daar (soms?) wordt omgegaan met gevoelige persoonsgegevens. Vaak overigens op de meest eenvoudige manier, zonder complexe hacks door hackers.

Dit is allemaal bijna niet voor te stellen en dus besloot Maria om contact te leggen met een echte hacker om zodoende uit eerste hand te zien hoe eenvoudig digitaal inbreken is. En de informatie op onze computers laten weinig tot de verbeelding over, want nagenoeg alles is te vinden op onze computers. Denk hierbij aan volledige kopieën van identiteitsbewijzen zoals paspoorten en rijbewijzen, maar ook accounts en wachtwoorden die we opslaan in eenvoudig te lezen bestanden, en intieme en soms ook pikante foto's. En niet te vergeten de slechte discipline die gehanteerd wordt ten aanzien van het installeren van alle updates en het hebben van een malware (virus) scanner. Het is een snoepwinkel voor de digitale inbreker.

Dat identiteitsfraude bestaat en plaatsvindt kan ik me nog wel mee verzoenen. Criminaliteit bestaat nu eenmaal en hoewel we het zeker moeten bestrijden, moeten we niet de illusie hebben dat we het kunnen uitbannen. Niet op korte termijn in ieder geval. Wat ik zelf gewoon bijzonder vind en eigenlijk gewoon weg niet begrijp is de mate waarin een slachtoffer wordt ondersteund in dit proces (althans, de mate waarin hij of zij niet wordt ondersteund).

Op het moment dat we iemand op straat zien overlijden krijgen we slachtofferhulp aangeboden (sterker nog, ik kreeg het zelfs aangeboden toen ik aangifte kwam doen van diefstal van mijn fiets). Maar slachtofferhulp bij identiteitsfraude gebeurd gewoon niet. Vaak krijg je al niet eens een aangifte goed verwerkt, is de politie niet deskundig (genoeg) om je te ondersteunen en heb je vaak de schijn al tegen want het is toch 'jouw' handtekening!

De financiële schade is vaak al niet te overzien. Van enkele duizenden tot vele tienduizenden euro's die je gewoon kan ophoesten omdat je in de rechtbank niet geloofd wordt. Onschuldig gevangen zitten is helaas hierbij ook geen uitzondering! Maar ook de impact op je persoonlijke leven is voorbij het denkbare. Geliefden die je niet meer geloven en van je gaan scheiden, vrienden en familie die je in de steek laten want "waar rook is, is vuur" en eveneens het verliezen van je baan en huis.

Identiteitsfraude is realiteit, het krijgt te weinig aandacht van de overheid en justitie, de pakkans is klein en de hoeveelheid aan onschuldige slachtoffers groot! Het boek samengevat in één woord: doodeng...

Maria gaat gelukkig ook in op wat eenvoudige en toepasbare oplossingen die al een groot verschil kunnen maken. Denk hierbij aan het hebben van een uniek wachtwoord voor elk online account, geen kopieën van je legitimatie meer verstrekken tenzij dit van de wet moet (meer info hier), terughoudend zijn met welke informatie je deelt en het installeren van alle updates voor je computer, tablet en telefoon. De tips beslaan meerdere pagina’s en ze zijn erg nuttig en helpen allemaal een beetje bij het (hopelijk) voorkomen van identiteitsfraude.

Wat mij betreft een must-read voor iedereen, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, werkniveau en geslacht. Want iedereen kan slachtoffer worden!

Eerste publicatie: 2014
Pagina’s: 224
ISBN: 978-9-089-75292-5
Link: mariagenova.nl
Lezing: mariagenova.nl/lezingen

Share:  

0 comments:

Post a Comment